Choď na obsah Choď na menu
 


VIETNAM-USA gyakorlóruha változatok 2 rész

20. 10. 2011

 

2. rész

ERDL terepruha  

A minta az eredetileg előállított lime-dominant colorway, amelyet a nagy organikus formák és a szinek: zöld, barna, fekete és világos zöld képeznek. Ennek a terepszinnek két változata is ismert, a "Lowland" és a "Highland" ERDL volt.

   Az Marine Corps (USMC) a barna "Highland" változatot rendszeresitette 1968-ban, majd később az amerikai hadsereg vezette be a széles körben Délkelet-Ázsiában. És volt egy harmadik variáció, az úgynevezett "Delta"  állítólagos használata a Mekong-delta  területén volt, Dél-Vietnam  rendszeresitette a 1970-es évek elején. A vietnami háború végére, az amerikai csapatok által viselt terepszínű harci ruhát, ez a terepruha képezte.  A "Delta" mintájú Dél-Vietnami ruha lényerében ugyanaz, mint a "Highland" minta, csak a fekete ága kissé vastagabb és kevésbé részletes. Az ERDL-mintájú gyakorlóruhák egyébként szabásukban teljesen azonosak voltak az olajzöld szinű Jungle Fatigues tipusú dzsungel ruhákkal. 

 

 Az ERDL tipusú ruhák visszavonása 1973-ban, a Vietnamból való kivonulás után következett be, a hadsereg ezután rutinszerűen kiadott terepszínű ruhát egypár évig nem viselt. De kisérleti célokból eggyes alakulatok időszakonként viseltek terepszinű gyakorlókat, például az 1. zászlóalj, 13.-dik gyalogezrede viselte az ERDL-levél mintájára egy kísérleti fajtáját a 1970-es évek elején Németországban az állomáshelyüköm, vagy az USMC továbra is használta mint átmeneti harciruha tipust a "Delta" ERDL mintát, amelyet végül hatalosan rendszeresitettek a 1970-es évek közepén. Ennek a felhasználása révén látták el a Rapid Deployment Force (RDF) egységet a trópusi küldetések idején. Fényképek tanusitják hogy az 1979-es iráni túszdráma idején az amerikai nagykövetség területén bevetett tengerészgyalogosok  RDF osztaga az ERDL tipusú terepruhát viselte.

De a hadsereg nem rendelkezett a számára más általánosan engedélyezett terepruhával, mignem 1981-ben hivatalosan rendszeresitették az úgynevezett Battle Dress Uniform (BDU), magyarul egységes csata ruhát M81 Woodland néven, ami lényegében az ERDL módositott és modernizált változata volt. Bejrut és a Grenadai invázió után pedig végleg kivonták a viseletből az ERDL ruhákat.

 

1968-11-.jpg

 

erdl-8-.jpg

                                                                                                                                                                               

 

És egy kis utóirat az 1. részben bemutatott ruhákhoz

 

Jungle Fatigues dzsungelruha

Szabása erősen emlékeztet  a 2. világháborúban viselt ejtőernyős ruhára, jóval közkedveltebb az elődjénél (OG-107). A ferde szabású nagy és tágas zsebek a mell részen lehetővé tették hogy viselője minden erőfeszittést nélkülözve hozzájusson a személyes dolgaihoz, még akkor is ha történetesen a teljes felszerelést magán viselte, a nadrágon lévő szintén enyhén döntött oldalzsebek pedig plusz teher alol szabaditották fel viselőjét. A ruha egységes volt, laza és kényelmes, ellátva sok nagy és tágas zsebekkel. Gyártása nem ütközött nehézségbe, a harcoló alakulatok körében közkedvelt ruhának számitott. Az esős trópusi terepviszonyok mellett nagy előnye hogy rendkivül gyorsan meg tudott száradni, továbbá ennél a ruhánál alkalmaztak először  RIP-STOP (szakadásgátló) anyagot. ebből kifolyólag pedig egy kiadós zápor után is tartása maradt. A trópusokon különben sem volt a katonákra jellemző hogy fehérneműt viseltek volna, ugyanis az izzatság sok sót képes felhalmozni különösen a lágy részeken, ami később menthetetlenül gyuladáshoz vezet. Az eredeti olajzöld szine egy idő után halványzöldé fakult, de ez nem rontott az anyag minőségén.  Viselését hivatalosan 1994 decemberében szüntették meg.

junglefatinguers1.jpg

junglefatinguers2.jpg

 

 

 Tiger stripe terepruha

Alapját a francia Lizard minta (TAP47) képezi és legalább 19 változata ismert. Nem is tisztázott hogy ki is fejlesztette ki ezt a terepmintát. Vietnamban az  ARVN és az amerikai különleges erők közkedvelt egyenruhájává vált, ez lett a védjegye a zöld sapkás ( GREEN BERETS)  LRRPS, a SEALS és más elit erőknek. Viselése az amerikai fegyveres erők körében 1969 után kezdett elterjedni, fomáját és szabását  figyelembe néve megállapitható hogy szinte azonos a jó 10 évvel későbbi BDU ruhával. De az amerikai és ARVN erők mellett, az ausztrál és új-zélandi hadsereg speciális egységei is használták a tiger stripe terepszínű harci egyenruhát,  de ahogy az amerikai fegyveres erőknél, úgy az ausztrál és új-zélandi szárazföldi erőknél is, a standard gakorló ruha szine továbbra is az olajzöld  (OLIVE DRAB GREEN)  szin volt rendszerben.

Annyira jó tulajdonságokkal rendelkező terepszin hogy több ország különleges erői a terep mintázat kissebb-nagyobb eltérésével a mai napig használják.

tigerstripe1.jpg