Choď na obsah Choď na menu
 


ww2 airsoft U.S.Army

6. 10. 2011

2. világháborús egyenruhák airsoft játékokhoz

2. rész

A cikkem első részében a német unformisokról és felszerelésekről irtam, most a második részben az U.S.Army-ról lessz szó. A netes cimek természetesen ide is ugyanúgy érvényesek mint az előző részhez. A világhállót böngészve azt tapasztaltam hogy a játékosok többsége inkább ejtőernyősnek öltözik, nekem személy szerint szimpatikusabb a gyalogos egyenruha, ennek a fegyvernemnek is meg van az elitje, például a RANGER-ek. Én egy egyszerűbb karjel mellett döntöttem amiket a bal felkaron viseltek.  Mint ahogy a képen rögtön látszik, a felszerelésem még eggyáltalán nem teljes, hiszen nincs fegyverem. A választási lehetőség nem valami széleskörű. Pontosabban két fegyó közül lehet választani, M14 karabéj vagy a Thompson géppisztoj.  Mig az utóbbi teljesen korhű, addig az M14-el volna a vállalkozó kedvűeknek egy kis plussz munka, ugyanis ha teljesen korhű fegyvert akarnánk belőle varázsolni akkor át kellene épiteni M1 GARAND-ra ( ezt különben egy Peredi játékostársunk két féle képpen is részletezi a netes oldalukon www.perediseairsoft.sk ), de végül is nem kötelező, ennyi csúsztatás még bőven belefér.

 

sajat-felszereles.jpg

 

                    Az U.S.Army  3. páncéloshadosztályának a gyalogosa.

1.-  M41 Field jacket- a gyalogság által használt tábori blúz, jobbnak láttam a személyes vételt a netes rendelésnél mivel az amcsi méretek elég furák az európaihoz képest.  Ehhez Budapesti Militaria-Nagyáruházban jutottam hozzá. A felkaron lévő csapatjelzés külön vétel, ez szabadon választható, csak ebben az esetben ügyeljünk rá hogy ne keverjük össze a fegyvernemek ( hadsereg, légierő, haditengerészet vagy a tengerészgyalogság ) jelzéseit

bluzok.jpg

. 2.-  A nadrágom itt is mint a német felszerelésemnél a jó öreg vz.85-ös csehszlovák gyakorló. De elég ha elmegy  az illető Komáromba az USArmy üzletébe, nekik ugyanis elég nagy készletük van a NATO tagálamok régi olivzöld gyakorló ruháiból,( 1943-tól már egyszinű nadrágot és blúz volt rendszeresitve ) ez pedig a blúzra is értendő. A szinük és a fazonjuk révén elég hasonlatosak  a 2ww amcsi egyenruhához. Ezek ugyanis használtan csak töredékébe kerülnek az új BDU ruháknak. És ha valaki netán ejtőernyős mundérba szeretne bújni, hát nem gond, az is van nekik.

nadragok.jpg

3.-  US M1 helmet- vagyis az amerikai M1 tipusú rohamsisak, szinte bármelyik militariás üzletben beszerezhető, használatban volt egészen a 80-as évek elejéig mignem felváltotta a kevlár sisak.

4.-  US Belt M36-  vagyis M36 tipusú öv, tekintettel kialakitására nem jelent gondot hasonlót beszerezni, a lényeg hogy homok vagy oliv szinű legyen . Én a csehországi  REENACTOR üzletéből az eredeti replikáját rendeltem a neten.

5.-  US M36 Combat Equipment Straps-  vagyic M36-os harci hordheveder. Érdemes egyszerre megvenni az övvel, ugyanis annak a tartozéka. Ha valaki későbbi öv tulajdonosa akkor annak ALICE tipusú hordhevedert ajánlom. Ezt eredetileg az amik a vietnámi háborúban használták, de végsősoron a célnak ez is megfelel. Onnan rendeltem ahonnan az övet.

6.-  M1A1 Carbine Pouch-  az M1A1 karabéj tártartója, számomra egy kis belső átalakitás után kivállóan megfelel a cigi és az öngyújtó tartójának. Az USArmy-ból rendeltem.

7.-  Egyszerű kötött sapka, lehetőleg homok vagy olivzöld szinű legyen. Külömben az eredeti kis szemellenzővel, vagyis sültel van ( JEEP cap) ellátva. Sokkal kényelmesebb a viselete mint a rohamsisaké. Szintén beszerezhető a legtöbb militariás üzletben.

8.-  M3 harcikés M6 tokkal- Az M3-as szurony harcikéssé alakitott változata, az M6-os bőrtok volt hozzá elősször rendszeresitve de nem vált be mert elég hamar amortizállódott, a későbbiek folyamán csak az ejtőernyősöknél maradt rendszerben. A hadseregnél pedig felváltotta az M8-as műanyag tok ami egészen a 1980-as évek második feléig rendszerben maradt. Minkettő beszerezhető az általam emlitett üzletekben.

9.-  US Leggings M1938 -  vagyis bokavédő ( kamásli ), addig volt rendszerben mig nem rendszeresitették a magas szárú bakancsokat. Elég macerás a befűzése, de aztán stabilan rögzül a lábszáron. Használata csak klasszikus, nem magas szárú bakancs viselése esetén lehetséges. Én az USArmy-ból szereztem be.

10.-  US Boot-  harci bakancs, több változata ismert, magasitott fűzős, vagy oldalt csatos és a bokakvédővel használatos alacsony szárú. A szinük barna vagy festetlen nyersbőr. Egy kis gond van csak vele, ami nem a beszerzésében hanem az árában rejlik. Én a inkább a kamáslis verziót választottam, othon a kamrából pedig előhalásztam hozzá egy bakancsot.

bakancsok.jpg


US.Army ruha és cipő méretek a WWII időszakából:

 

Jacket/shirt sizes - Blúz méretek

 

Chest size
 in cm-mellbőség

EU-európai méret

US- amerikai méret

92  cm

46

36 - S

96  cm

48

38 - S

100 cm

50

40 - M

104 cm

52

42 - L

108 cm

54

44 - XL

112 cm

56

46 - XXL

116 cm

58

48 - XXL

 

Sizes trousers – Nadrág méretek

Waist size
(not hips!)- derék bőség

EU- európai méret

US (jeans)- amerikai méret

78 cm

46

30 - S

82 cm

48

32 - S

86 cm

50

34 - M

90 cm

52

36 - L

95 cm

54

38 - XL

100 cm

56

40 - XXL

106 cm

58

42 - XXL

112 cm

60

44 - XXXL

 

 

 

Shoe sizes – Cipő méretek

US- amerikai méret

EU- európai méret

5

38

6

39

7

40

8

41

9

42, 43

10

44

11

45

12

46, 47

13

47