Choď na obsah Choď na menu
 


Egyenruhák 3. rész

26. 1. 2012Tábori sapkák (Feldmütze) M34/M38/M42
1934-ben a hadsereg részére tábori és helyőrségi használatra csákót rendszeresitettek. Kissebb módositásokkal egészen 1943-ig gyártották, népszerű volt a katonák körében. Változatai az Afrikai hadszintértől a Keleti frontig az összes fegyvernemnél megfigyelhetőek.   Az oldalsó részét le lehetett hajtani hideg időben a fülek védelmére. A tiszti változat megkülömböztetését az ezüst szinű paszománnyal ( tábornoki arany ) oldották meg. A lovasságnál egészen a háború végéig rendszerben maradt.

 

tabori-csakok.jpg


 Tábori sapka (Einheitsfeldmütze) M43
Az első világháború alatt a német és az osztrák hegyi csapatok által viselt "sí sapka" (Gebirgsmütze) képezi az alapját ennek a változatnak,a lehajtható oldalait elől két gomb biztositotta, és szemellezővel, vagyis sültel volt ellátva. Először csak hegyi és a trópusi változatban adták ki, később aztán az összes fegyvernem számára rendszeresitették.

 

 

m43-szurke.jpgTábori terepmintás sapka M44
Az M43 egyszrűsitett változata, ugyanis nem rendelkezett lehajtható fülvédővel. Szinte az összes német tipusú terepszinben létezett.

 

 

m43-terep.jpgGyalogsági csizmák (Marschstiefel)
Borjúbőrből készitett csizma a német katonák egyik tradicionális felszerelését képezte. A talpát  szeggel kivert bőr, a sarkát pedig vasalással erősitették meg. Eredetileg 35-39 cm magas, majd 1939-ben takarékossági okokból 32-35 cm között szabták meg a szárát.

 

 

csizma.jpg


Bakancsok (Schnürschuhe)
1937-től még csak a kiképzés és a munkai szolgálat idelye alatt volt előirva a viselete. Majd 1941-től hordására engedélyt kaptak a harcoló alakulatok is, háború vége felé pedig a kamáslival viselt rövid szárú bakancs vált elterjedté a katonák körében. A vászon lábszárvédő  (kamásli-Gamaschen) csatjai mindig a boka külső részén kell hogy legyen, mégpedig úgy hogy a bőrvégek hátrafele irányuljanak.

 

 

bakancs.jpg

kamasli.jpg