Choď na obsah Choď na menu
 


Egyenruhák 2. rész

8. 12. 2011

Német egyenruhák 2. rész

 

HBT tábori nyári egyenruha (Drillichanzug / Sommerfeldanzug)

Összetételét tekintve halszálkás vászon vagy pamut alapanyagú, szine inkább kékeszöld, de gyártották tábori szürke szinben is. Szabása hűen követte az M40, M41, M42 alakját, de gyártottak belőle a harckocsizók számára úgynevezett Panzerjacke ruhákat is. A megnevezése is az előbbiekben jelzett volt, csak utónévként mindig hozzáirták a Drillich megnevezést. A katonák először csak a laktanyában, a kiképzés idelye alatt viselték. 1942-től azonban a Keleti hadszintéren és a Balkánon, a fülledt nyári időjárás nyomasztó hatotása a vastag gyapjú anyagú uniformist viselő katonákra, arra inspirárálta a hadvezetést hogy rendszeresitse a harcoló alakulatok részére is.

m40-drillich.jpg

M40

m42-drillich.jpg

M42

m42-drillich-nyaki-resz.jpg

M42 gallér és a vállpántok

 


Trópusi ruha (Afrikakorps) 

Az M40 Trópusi zakó anyagának összetétele közepes tömegű pamut, szine oliva-drapp. Alapjában véve hasonlitott a Dél-Európában viselt nyári egyenruhára csak ez nyitott gallérral készült. A hozzá rendszeresitett ing és a ritkán viselt nyakkendő szintén olíva árnyalatúak voltak. Ez a tipusú zakót rendszeresitették a hadsereg egász személyi álományának Észak-Afrikában, beleértve a tiszteket és a páncélos fegyvernem legénységét is.  A tisztek gyakran saját költségen készitettek maguknak egyenruhát ami az oliva szinű pamut anyagon kivül gyakran készült khaki vagy mustár sárga anyagból is. Nagy divat volt az  M35 tiszti zubbonyt mintául venni, és volt rá példa hogy néha még a gallért is tradiciós sötét zöld szinnel viselték.  A tisztek részére az M40 trópusi térdnadrág (Joghpur tipusú) volt rendszeresitetve magas szárú fűzős bakancsal, ami nagyon népszerűtlen volt számukra. Ez azzal magyarázható hogy a legtöbbjéből inkább helyben, tábori körülmények között rövidnadrágot készitettek. 1941 közepéig a legénység részére a klasszikus sorállományú nadrág volt kiadva csak ugyan-olyan oliva-drapp szinű pamut anyagból mint a zakó, ehhez trópusi bakancs és kamásli volt rendszeresitve. Később a hadvezetőség elrendelte ennek a nadrágnak rövid szárú változatának a legyártását, ezek beépített övvel voltak ellátva. A katonák posztó kabátjai ugyanazok a mintájúak voltak mint a kontinentális változatok, (csak barna szinben) ezek kellő védelmet nyújtottak a hideg sivatagi éjszakákon.

dak-egyenruha.jpg

A trópusi egyenruha változatai

Téli ruha

Posztókabát M40, M42, M44

Téli ruhának a posztókabátok számitottak, 1940-től rendszeresitették és M40, M42, M44 néven egészen a háború végéig folyamatosan gyártották. A tipusok közti külömbség elenyésző, a kabáton lévő váll-lapok jelezték a viselője rangját.

m44-posztokabat.jpg

M44 posztókabát

Parkák és Anorákok

Az 1941/42-es orosz tél komoly tanulságot jelentett, a posztókabátok ugyanis nem nyújtottak elegendő védelmet a hideg ellen, ezért aztán a tanulságot levonva a következő tél nagy változást jelentett a Német haderő ruházatában, mivel kifejlesztésre került a kiforditható téli terepruházat, valamint egyfajta Anorák amely szőrmebélésel rendelkezett. A kiforditható parkák és parkanadrágok megállták a helyüket a komoly hidegben is. 1943 októberében rendszeresitésre kerültek az első terepmintás/fehér kiforditható parkák, addig csak a kékesszürke/szürke/fehér változatok léteztek. Fontos kiemelni, hogy az egységeken belül sem volt egységes a felszerelés, főleg a háború utolsó évében, a terepszinű külsők ugyanis változtak egy egységen belül is.

 

oszi-tolgy-b-mintas-parka.jpg

Őszi tölgy B mintás parka kabát