Choď na obsah Choď na menu
 


Egyenruhák 1. rész

1. 12. 2011

Német egyenruhák 1. rész

Az 1930-as években a nácik hatalomra jutása után a Wehrmacht  nagy változáson ment keresztül, amihez  magától érthetődően hozzátartozik az egyenruha modernizálása is. Ebből adódóan  a Modell 1936  tipusú tábori zakóval kezdeném, aminek a hivatalos német elnevezése Field bluse vagy egyben Fieldbluse, a szakirodalom egyszerűen M36 néven ismerteti. Amit pedig érdemes mindjárt itt az elején leszögezni, hogy olyan tipus neveket mint "M40" és az "M43" a német haderő soha nem használt, ezeket a kifejezéseket az utókor gyűjtői  kezdték  használni abból kifojólag hogy meg tudja külömböztetni az M36 későbbi variációit, igazából pedig csak arról van szó hogy  a németek ahogy mint jobban sodródtak bele a háborúba, mint mások, úgy ők is spóroltak amin tudtak, igy az M36-ot is folyamatosan egyszerűsitették a gyártási idő problémái miatt.

A  Heer vagyis a hadsereg zakóján lévő megkülönböztető jelzései a többi fegyvernemtől a gallér mindkét oldalán lévő  Litzen (Doppellitze "kettős fonat "), ez nem más mint a régi porosz hadsereg öröksége amely formájában egy döntött római II számra hasonlit leginkább. A jobb zseb felett az akkori idők nemzeti jelképének számitó Wehrmachtsadler vagy Hoheitszeichen  sasos cimer.  A sas és a  Litzen  géppel voltak hímezve, fehér vagy szürke szinű  szövéssel (kézzel hímzett selyem, ezüst vagy alumínium tisztek).  A rangjeleket a vállpánton viselték, a tiszthelyettes rang pedig a gallér szélén 9mm-es ezüst vagy szürke zsinór formájában létezett, A waffenfarbe ,vagyis  a színkód, amely meghatározta a fegyvernemi ágazatokat ezeknek a jelvényeknek az alapját, a vállpántnak pedig a szegéjét képezte.

m36-galler.jpg

 

Tábori Zakó (Feldbluse) Modell 1936

 1933 után egy két éves projekt végeredménye lett az Heeres Dienstanzug Modell 1936 elnevezésű tábori zakó amit 1936-ban rendszeresitettek. Anyaga gyapjú, szine szürkés-zöld (feldgrau), formailag már el volt látva négy előzsebbel, a hosszát rövidebbre tervezték mint az előző tipusokat ( erre azért volt szükség mert a katonák már elég sok időt töltöttek járműben és igy kevésbé volt valószinű, hogy felszedi a zakó a port az ülésekből) és elöl pedig öt gomb zárta, a gallér és a vállpántok pedig megtartották tradicionális feketés-zöld (bottle-green) szinüket. Ezen kivül ujdonságnak számitott a belső felfüggesztési rendszere is ami a horgonyai segitségével a katonára nehezedő súly elosztását volt hivatott elősegiteni. Az SS tábori zakó abban különbözött hogy a gallér szine megegyezett a zakóéval, a rangok pedig galléron szimetrikusan enyhén döntött négyzetben voltak feltüntetve. Azomban az ellátási problémák miatt az egyenruháikat gyakran egészitették ki a hadsereg ellátmányából.

m36-zako.jpg

 

 

"M40" Zakó
1938-39-re datálható az első tervmódositás a galléral és a válpántokkal kapcsolatban, hogy a hagyományos  feketés-zöld (bottle-green) szinüket fokozatosan megszüntetik és a zakó szürkés-zöld (feldgrau)  szinével egyszerűsittik. Bár a csapatoknak tetszettek a régi tradicionális  zöld szinű gallérok, és nem ritkák a későbbi változatokon az egyénileg módositott sötétzöld  átfedések, ez a változtatás 1940-ben mégis megjelent.

m40-zako.jpg

 

"M41" Zakó

Az M41 pontosan ugyanaz, mint az M40, csak az anyag minősége, ami most már 50% volt, vagy több, viszkóz műselyem  és  újrahasznosított anyag .

"M42" Zakó

Eltávolitották  a külső zsebek redőit anyag takarékosság és gyártási idő megtakaritás céljából.

m42-zako.jpg

 

"M43" Zakó

A zseb fedeleinek peremintáját egyszerűsitették, az addig enyhén ives formát egyenes váltotta fel, továbbá ezután vagy részben, vagy teljes egészében észlelhető a belső felfüggesztés hiánya.

m43-zako.jpg

 

 

Tábori Zakó Model 1944

1944 végén, annak érdekében, hogy csökkentsék a szabás és a termelési költségeket, a Wehrmacht bevezette a M44 mintát.  Hasonló megjelenésű mint a brit Battle Dress vagy az amerikai "Ike" kabát. Az M44 formailag ellentétben volt minden más addig használt német egyenruhával, és 1936 óta ezt lehet egy igazán új tipusú egyenruhának nevezni. Derék hosszúságú belső övvel ellátva, viselhető nyitott vagy zárt gallérral is. A ritkán használt belső felfüggesztés itt már nem került alkalmazásra. A színe is újdonságnak számitott  "Feldgrau 44", (drab greenish-brown)  drapp zöldes-barna néven. A jelvények elhelyezése az előző változatokhoz  képest nem változott. Ebből az egyenruhából azonban már nagyon kevés került a harcoló csapatokhoz, inkább az újoncokat és a Volkssturm (milicia) alakulatait szerelték fel vele.

m44-zako.jpg

 

 

Nadrágok

M22 (M36) nadrág

Eredetileg az M1936 zakóhoz hordták, szine palaszürke  steingrau  (slate gray),1922-ben vezették be. Lábszárai egyenes szabásúak csizmához  szabva.Viselését nadrágtartóval szabályozták

M40 nadrág

1940-ben a gyártók kérelmezésére elrendelték a steingrau szinű gyapjú feldgrau szinre való cseréjét. Ezután a nadrág is ugyanabból az anyagból készült mint a zakó, az előző szinű nadrág meglévő készleteinek kifogyásáig még csaknem két évnek kellett eltelnie.  

M43 nadrág

1943-ban formailag új nadrágot vezetnek be amely felváltja a régi I. világháborús stilusú egyenes lábszárú Langhosen nadrágot. Újitásnak számitott a lefelé szűkülő lábszár, ami  jobb illeszkedést biztositott az időközben (1941-1942) rendszeresitett bakancsoknak és lábszárvédőknek. Megerősitették dupla rétegű anyag felvarrásával a nadrág ágyék és fenék részeit, viselését ezután pedig övvel ajánlották. Ezek voltak a német katonák legközkedveltebb és legerősebb nadrágjai, és gyártották egészen a háború végéig.

m43-nadrag.jpg