Choď na obsah Choď na menu
 


U.S.Army személyi felszerelés

27. 11. 2011

FelszerelésAz M36-os kenyérzsákot az M36-os hevederrel együtt viselték. Ez az erős vászonból készült zsák volt hivatott tárolni a katonák K-fejadagjait, tartalék lőszerét, személyes tárgyait. A kenyérzsák (angolul musette bag) fülét két bújtató segítségével lehet biztonságosan rögzíteni. A zsáknak nincs vállszíja, az M36-os hevederhez kell csatlakoztatni, kapcsok segítségével.

 

m36-kenyerzsak.jpg

 

Az M36-os heveder nem csak a kenyérzsák kiegészítője volt, hanem egy plusz felület a katonán, ahová felszerelést rögzíthetett. Az M36-os hevederre lehetett kézigránátot erősíteni, tártartókat szerelni, fel lehetett erősíteni az elsősegélycsomagot, és még sok más funkciója is volt.

 

m36-heveder.jpg

Az M-36-os pisztolyöv volt az M-36 hevederhez rendszeresített öv. Ezen az övön lehetett elhelyezni a Colt M1911 pisztoly tártartóját, az M1910 kulacsot, az M42 elsősegélycsomagot, és az M43-as gyalogsági ásót és más felszerelési tárgyakat. Az övet az egyik végén lévő fém pöcköt az övön lévő lyukak valamelyikébe akasztva lehetett méretre igazítani. Ezekbe, a lyukakba kellett beakasztani a felszerelést tartó fém, akasztókat.

 

m36-pisztolyov.jpg

 

Az M1923 tárövet  rendszeresítették  a 30M1 "Garand" ismétlőpuska lőszerének tárolására. Az övön 10 darab zseb található a töltőkeretek tárolására. A lőszeren kívül a katonák itt tartották a puskatisztító-készéletet is. Az övre az M36-os pisztolyövhöz hasonlóan rögzíteni lehetett különféle egyéb felszerelést is.

 

garand-tarov.jpg

Az M1910. kulacsot az I. világháborúban rendszeresítették, és egészen a II. világháború végéig hadrendben maradt. A kulacs két részből állt: magából az 1 literes űrtartalmú fém kulacsból, és egy fél literes csajkából, amibe bele lehetett csúsztatni a kulacsot.

 

m1910-kulacs-szet.jpg

 

 

Az M42-es elsősegély-csomag tulajdonképpen egy vászon tokból, és a benne tárolt fém dobozból állt. A doboz tartalma kötszer, morfium, és a fertőtlenítésre szolgáló szulfapor volt. A tokot az M36-os pisztolyövre lehetett rögzíteni.

 

m42-elsosegelycsomag.jpg

Az M43-as gyalogsági ásót 1943-ban rendszeresítették azzal a céllal, hogy leváltsa az elavult M1910-es ásót. Ez az eszköz nem csak ásóként, hanem kapaként is funkcionált, bizonyos esetekben pedig ideális eszköz volt a közelharcra is.

 

m43-gyalogsagi-aso.jpg

 

Az M3-as harci késből  több ezret  gyártottak a háború során, és nagyon sok katona kedvelt túlélőkésévé vált. A kés pengéjének hossza 6,76 hüvelyk volt, ami körülbelül 17 cm-nem felel meg. A kést összesen kilenc különféle cég gyártotta a háború alatt:
-Aerial (Aerial Cutlery Mfg. Co.)
-Boker (H. Boker & Co.)
-Camillus (Camillus Cutlery Co.)
-Case (W.R. Case & Sons)
-Imperial (Imperial Knife Co.)
-Kinfolks (Kinfolks Inc.)
-Pal (Pal Blade & Tool Co.)
Ezeknek a gyártóknak a neve megtalálható a kések pengéjén, illetve a késõbbi változatoknál a markolat fölött. Az M3-as kést az M6-os bőrtokkal rendszeresítették, amit az ejtőernyõs katonák a bokájukra rögzítettek, a gyalogságnál pedig végül a képen látható M8 mintájú műanyag tokot rendszeresitették, amit az M36-os övön rögzitettek.

 

m3-harcikes-m8-tokkal.jpg