Choď na obsah Choď na menu
 


U.S.Army egyenruhái 3 rész

27. 11. 2011

HBT  amerikai egyenruhák a második világháborúban

Az amerikai hadsereg 1938-ban vezette be az oliva drapp szinű 100% pamut alap anyagú HBT (halszálkás) nyári ruhát. Eredetileg munkaruhának szánták, (a kék szinű munkaruhát volt hivatott leváltani) de később a melegebb éghajlatú hadszintereken eggyes fegyvernemek közkedvelt egyenruhájává vált. Overál (kezes-lábas) szabásában a harckocsizók, az ejtőernyősök pedig gyakorló ugróruhaként használták. A tengerészgyalogság pedig a csendes óceáni területeken P41 tipus néven harciruhaként viselte.

 

army-gyalogsagi.jpg

 

  Ez a változat szabásában a zsebek elhelyezésén kivül azonos volt a hadsereg által használt (nadrág, blúz) kétrészes változattal, külömbség a gombok mintályában tapasztalható, és ezen kivül még abban hogy a tengerészgyalogság a mell részen lévő zsebre ráfestette fegyvernemi címerét.

 

gombok.jpg

 

usmc-ww2-hbt-egyenruha.jpg

 

A tengerészgyalogságnál később rendszeresitették P42 tipusnéven a terepváltozatát, amin már nem gombok hanem patent kapcsok voltak.

 

usmc-ww2-hbt-terepruha.jpg

Két féle árnyalata volt ismert, ami az alábbi sátorlapokról készült képen látható, és ezt a praktikusság szempontjából úgy oldották meg hogy az anyag két oldalának a felületére nyomtatták a külömböző árnyalatokat. Ezáltal a viselőjének a terepi adotságoktól függően elég volt ha egyszerűen kiforditja a ruháját.

 

usmc-terep-satorlap-2arnyalat.jpg

 

A bevállt mintázatot igazolja az a tény hogy még a vietnámi háborúbeli fotókon is látni tengerészgyalogosokat, akik még indig ezt a terep változatot viselték.